Många av oss stressar ofta. Vi vill hinna med så mycket som möjligt, fyller dagarna med aktiviteter och intryck och glömmer att vila på riktigt. Hur kan vi bli bättre på det?

Att vila är gott. En god växling mellan aktivitet och vila är något vi ska sträva efter så att vi mår bra. För mycket aktivitet för länge är det som gör oss utmattade, och för mycket inaktivitet gör oss slöa och drar ner vårt allmänna mående. Vila är inget straff som begränsar dig. Det är en gåva från Gud – och något han själv gjorde efter intensiv skaparaktivitet. Men hur hittar man rätt i det? Hur vet man att man mår bra och att balansen funkar?

Hög press

Att ha mycket att göra är inget problem i sig själv. I perioder är trycket i skolan högre, många inlämningar, presentationer, tentor och så vidare. Har man dessutom fritidsaktiviteter eller jobb som också tar kraft måste man vara vaksam, så att det inte blir för mycket. Vad som är ”för mycket” är väldigt individuellt. Det beror på våra omständigheter och hur stor kapacitet vi har. Därför är det viktigt att du reflekterar över hur du fungerar och vilket behov du har av återhämtning, alltså tid då du hämtar kraft och får bra input när du haft mycket att göra.

Till allt detta ska också läggas den press som inte är schemalagd och inte synlig, till exempel att man förväntas bete sig på ett visst vis, att man vill vara med överallt där något roligt händer, hur man ska se ut och så vidare. I sociala medier bombarderas vi med intryck att förhålla oss till – sådant tar också energi och gör att vår hjärna går på högvarv. Jämförelse med andra – vänner eller kändisar – är en dold energitjuv i dagens samhälle som tar extremt mycket kraft. Ständigt uppmanas vi att arbeta för att bli en bättre optimerad version av oss själva. Det tar energi och vi behöver vila från det också.

Det känns chill, men egentligen händer tusen saker i din hjärna som påverkar ditt mående.

Vår hjärna påverkas i det dolda

Mobilen är för de allra flesta i dagens samhälle ett ”go-to”-ställe när det inte händer något annat. Det kan upplevas som en underbar vilostund att bara få scrolla i sina flöden, spela eller ha kontakt med andra, men hjärnan vilar inte då. Det är lätt att låta sig luras av det. Det känns chill, men egentligen händer tusen saker i din hjärna som påverkar ditt mående. Allt är inte negativt – det finns också mycket god inspiration att hämta online och hos andra människor – men det är inte vila. Detsamma gäller att sträckkolla en serie till exempel. Många filmer och serier är regisserade just för att trigga din hjärna. Även om det kan kännas som att man vilar från allt annat, så är hjärnan ändå på högvarv. Och handen på hjärtat – hur ofta låter du mobilen vila när du kollar på film eller serier? Då sitter du plötsligt med minst dubbelt så många intryck att förhålla dig till, även om det kanske sker på ett dolt eller passivt sätt.

Lär känna dig själv

Vi måste minska på alla intryck för att kunna vila – det kan till exempel innebära att man måste välja att vara ensam ibland. FOMO spökar då och man kan känna risk för isolering. En del människor fyller på och får energi av att vara eller kommunicera med andra, men det kan innebära risk för att man ständigt är i gång. Det är tricky. 

Jämförelse med andra – vänner eller kändisar – är en dold energitjuv i dagens samhälle som tar extremt mycket kraft.

Har man stort kontrollbehov kan det vara svårt att vila överhuvudtaget, oavsett om man oroar sig för inlämningen man inte är färdig med ännu eller om det rör sig om oro för till exempel familjemedlemmar. Man behöver lära sig att det inte alltid går att ha kontroll över allt i livet. Att jobba ännu hårdare kan vara både rätt och fel strategi för att få en känsla av kontroll. Rätt för att man på olika sätt får möjlighet att avsluta saker, vilket kan göra det lättare att vila. Fel för att allt inte går att avsluta med ansträngning och man då bara blir ännu tröttare, ännu mer på helspänn och känner sig ännu mer stressad. Detta gäller särskilt saker man ändå inte alltid kan göra något åt, till exempel andra människors dåliga mående. Visst kan man ibland hjälpa till och vara viktig i processen, men man kan aldrig ta ansvar för hur andra människor lever sitt liv.

Att använda våra förmågor

Att vara aktiv och arbeta är något vi människor mår bra av. Gud har gett oss olika gåvor och förmågor. Vi utvecklas som människor genom att vi växer i förmåga och övervinner hinder. Det ger en positiv effekt på vår hjärna. Det tar kraft och energi, men känslan av att ha gjort något har en positiv effekt på livet. Vi blir gladare och fastän det tar energi att åstadkomma något, så ger det också energi. I tanken kan något kännas jobbigt, men det behöver inte vara roligt för att det ska kunna ha en positiv effekt. 

Vila för själen

Det är också viktigt att hitta vila för själen. I en tid då så mycket fokus ligger på ett identitetsbygge som sliter och lägger press på oss är det superviktigt att ta tid för det som ger vila åt vårt innersta. Jesus kallar oss till sig för att få vila: Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila. […] Då ska ni finna ro för era själar, för mitt ok är milt och min börda är lätt (Matt 11:28, 30). Vissa mänskliga relationer ger oss energi och vi kan få hjälp och känna oss påfyllda och lättade. Men endast hos Jesus lyfts alla bördor av så att du kan pusta ut, både i livet och i evigheten. Det betyder inte att Jesus tar bort allt som är jobbigt eller upplevs som press i livet. Men i hans närvaro kan du få rätt perspektiv på saker i ditt liv och hitta en väg fram. Och han har lovat att vara med dig alla dagar. Be till honom och fråga om en bra balans mellan vila och aktivitet. Han var själv i behov av vila och vet vad det vill säga att vara trött och utsatt för press. Han känner dig och vet vad du behöver.