Berättelsen om Narnia – Häxan & lejonet är en klassisk film som har blivit hyllad sedan sin premiär 2005. Narnia-filmerna är baserade på en bokserie som skrevs av författaren C.S. Lewis (1898-1963). Han skrev över 40 böcker under sin livstid och många av hans böcker skrevs med en apologetisk anda. Bland det mest populära är Narnia-serien. Häxan & lejonet är den första i filmserien. Det finns sju böcker i bokserien, men endast tre har filmatiserats. Jag rekommenderar starkt att läsa alla böckerna. Det är en fantastisk värld att ge sig in i. 

När Aslan uppstår har ondskan ingen chans, precis som när Jesus besegrade döden på korset. 

Filmen handlar om fyra barn i England, som på grund av andra världskriget flyr ut på landet till en gammal professors herrgård. De fyra syskonen, Peter, Susan, Edmund och Lucy, försöker roa sig och under en kurragömmalek hittar minstingen Lucy ett övergivet rum med ett klädskåp i. Hon får upptäcka en ny värld som hon når genom klädskåpet. I världen Narnia går djuren på bakbenen och talar, och träden lever. Narnia styrs av den onda Vita Häxan som har förhäxat landet. Endast några få tror på den goda härskaren, lejonet Aslan, som inte visat sig på många år. Lucy tar med sina syskon till världen och nu börjar äventyret. Häxan & lejonet är en film, likt många, med en tydlig kamp mellan det goda och onda. Det som skiljer filmen från många andra filmer är hur tydligt den skildrar Gud och hur Gud räddar människan genom sitt eget offer. 

Jesus dog och uppstod för att människan skulle bli fri och upprättad från allt ont och dumt hon gjort. I filmen gestaltas Jesus som lejonet Aslan. Häxan beskrivs som djävulen – den som ljuger, lockar och skambelägger. Aslan förlåter Edmund, trots att Edmund upprepade gånger har förrått sina vänner och syskon genom att följa och lyssna på häxan. Han tar på sig Edmunds straff och låter den vita häxan döda honom i stället för Edmund. Edmund blir helt förlåten. ”What’s done is done. There is no need to speak with Edmund about his past”, förklarar Aslan för de andra syskonen. I slutet utkämpas ett krig mellan det goda och det onda. När Aslan uppstår har ondskan ingen chans, precis som när Jesus besegrade döden på korset. 

I slutet, när barnen kommit tillbaka från Narnia, frågar Lucy om de någonsin kommer få återvända. Professorn svarar att han tror de kommer tillbaka dit när de minst anar det: ”Best to keep your eyes open.” Detta tror jag är ett bra förhållningssätt för oss idag också. Håll ögonen öppna för vad Gud gör för dig och de sätt Gud vill möta dig. Han kanske kallar på dig precis som han kallade Lucy. Vågar du lyssna?