Gift vid första ögonkastet är realityprogrammet där personer matchas ihop med hjälp av relationsexperter.
Jag avvisade till en början konceptet helt, men nu måste jag erkänna att det är ett fängslande program som har massor att säga om vår kultur, om parförhållanden och människans längtan efter hela relationer.
Även om reality-TV sedan länge är en självklar del av dagens TV-program, tycker jag att det är rimligt att ställa sig frågan om det passar sig att göra underhållning av verkliga människors liv. Reality har en tendens att bli både alldeles för privat och ytlig på samma gång. Borde svenska folket verkligen få vara med och se de intima stunder som ofta visas, som när en person på ett utlämnande sätt uttrycker sin kärlek till sin partner för första gången? Samtidigt blir reality lätt något ytligt, då vi tittare omöjligt kan få en sann bild av deltagarna. På bekostnad av verkligheten och personernas integritet har produktionen makten att ta med och klippa bort vad den vill, för att göra så bra TV som möjligt.
Reality har en tendens att bli både alldeles för privat och ytlig på samma gång.
Men att följa den snabba processen när paren i GVFÖ går från främlingar till gifta är dock väldigt intressant. Det är underhållande att leta “red flags” och “toxiska” beteenden. Det är roligt att gissa vilka som kommer att hålla ihop och vilka som går skilda (!) vägar. Det absolut bästa med programmet tycker jag är samtalen som de skapar med mellan mig, min fru och våra vänner. Deltagarnas sårbarhet öppnar ofta upp för meningsfulla samtal om relationer, förväntningar, kommunikation, kompromisser och könsroller.
Det som sticker ut jämfört med andra dejtingprogram är att målet är en långvarig relation. Genom att umgås med varandra och genom parsamtal får paren verktyg för att bygga en hållbar och sund relation. Men upplägget kan också förmedla äktenskapet som något lättvindigt. Guds tanke om löftesförbundet är en trygghet för paren och en grund att bygga på för relationen, på ett genuint, ärligt sätt och utan rädsla för att den andra plötsligt ska lämna. Men i GVFÖ kan det stanna vid att vara en kul grej eller ett kompabilitetstest som alltid har skilsmässa som sista utväg.
I programmet ser vi att förälskelse kan komma plötsligt, men det vittnar också om att en hållbar relation inte kommer av sig själv, utan kräver överlåtelse från båda parter. Attraktion kan uppstå vid första ögonkastet, men en kärleksfull relation byggs inte på ett ögonblick…